Zicht op kerkhof, wie wil dat?

Er is onrust ontstaan over het plan om pal naast het Catharina-kerkhof in Eindhoven twee woontorens te bouwen. De beheerder en eigenaar zijn bezorgd over de ‘tribune’ die zo ontstaat.

Eén van de woontoren telt circa 65 meter en veertien etages, en komt bijna tegen de kerkhofmuur te staan. De balkons van het gebouw kijken straks uit op de begraafplaats.

De stichting Sint Catharinakerkhof heeft bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning die is verleend aan projectontwikkelaar SDK Vastgoed. Ook is een brief gestuurd naar de Eindhovense gemeenteraad. ‘Er ontstaat een tribune waar bewoners neerkijken op rouwende bezoekers van een begrafenis of nabestaanden die bij het graf van hun geliefden willen mijmeren’, staat in de brief. ,,Wie bedenkt dat?”, vraagt bestuurslid Nico van Dongen van de parochie Sint Joris zich af. ,,En wie koopt er nou een appartement dat op een dodenakker uitkijkt?”

Gevoelige plek

Voor de herontwikkeling van het gebied in het centrum van Eindhoven is vorig jaar het bestemmingsplan veranderd. De parochie en beheerder van de begraafplaats hebben destijds geen bezwaar gemaakt. Ze zeggen dat pas daarna duidelijk is geworden dat de balkons van de woontoren uitkijken op het kerkhof. ,,Dat komt pas bij de uitwerking van de architect tevoorschijn”, aldus Van Dongen.

De parochie is teleurgesteld dat SDK Vastgoed nooit eerder contact heeft opgenomen over de bouwplannen. SDK Vastgoed won in 2017 een prijsvraag van de gemeente Eindhoven. Concurrerende projectontwikkelaars hebben de eigenaar van de begraafplaats destijds wel benaderd voor overleg. Van Dongen: ,,Het is toch een gevoelige plek. Maar van deze buurman hebben we tot het begin van dit jaar niks gehoord.”

De parochie en beheerder van de begraafplaats denken met hun bezwaren nog een kans te maken omdat woontoren Indigo afwijkt van het nieuwe bestemmingsplan. De exclusieve woontoren met 28 appartementen en drie penthouses is de hoge blikvanger in het project Nieuw Bergen. De toren is op de tekening van de architect ongeveer drie meter hoger dan strikt formeel is toegestaan.

Met de grote, monumentale bomen op de begraafplaats die gesnoeid of zelfs gekapt moeten worden om de woontorens te kunnen bouwen, hebben ze nog een andere troef in handen. De parochie en de beheerder van de begraafplaats hebben aangekondigd dat ze daar niet aan zullen meewerken.

Volgens SDK is kappen of rooien van de bomen niet noodzakelijk. ,,We gaan zorgen voor de bomen en we willen daarover in overleg”, aldus advocaat Peter Dorn van de projectontwikkelaar. ,,Op de erfgrens moet er beperkt gesnoeid worden en dat willen we doen.’ Joep van Eijkeren van SDK Vastgoed zegt dat de ligging van de nieuwe gebouwen vanaf het begin duidelijk is geweest en dat de buurt destijds is uitgenodigd voor een presentatie.

Penningmeester Cees van der Velden van de stichting Sint Catharinakerkhof benadrukt dat hij niet tegen woningbouw is. In gesprek met de projectontwikkelaar hoopt hij nog winst te kunnen boeken en afspraken te maken over bescherming van het monumentale kerkhof tijdens de werkzaamheden.

Behalve bij de eigenaar en beheerder van de begraafplaats heerst bij omwonenden ook nog steeds onrust. Ze hebben bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning omdat ze nog niet zijn gerustgesteld over de parkeerdruk in de buurt. Bewoners willen dat de parkeerplaatsen in de buurt gereserveerd worden voor uitsluitend vergunninghouders.

Artikel uit het ED van 19-10-2021