Volgende stap voor Deken van Somerenstraat

Bijna tweeënhalf jaar werd er in alle stilte gewerkt aan het plan Deken van Somerenstraat. Nu wordt weer een belangrijke stap gezet: het bestemmingsplan voor het nieuwe stuk binnenstad van Eindhoven ligt ter inzage.

Veel is er niet veranderd; SDK Vastgoed wil nog steeds zo’n 242 appartementen bouwen, zowel in de sociale en middeldure huur als in de koopsector. Verdeeld over vier nieuwe gebouwen waaronder een toren van 60 meter hoog aan de Edenstraat, op het bestaande parkeerterrein. Drie bestaande gebouwen worden gerenoveerd en krijgen een nieuwe functie. Het plan ligt ter inzage tot en met 15 januari. Daarna worden bezwaren beantwoord en wordt het plan definitief vastgesteld door de gemeenteraad. Zodat de bouwvergunning aangevraagd kan worden.

SDK Vastgoed won in 2017 de tender voor het gebied met dit plan Nieuw Bergen. Daarna is met een regiegroep van buurtbewoners en betrokken partijen gewerkt aan de voorbereiding van het bestemmingsplan.

Op het huidige parkeerterrein komen de woontoren en een kleiner woongebouw te staan. De monumentale panden die bewaard blijven zijn het gebouw met de ambulancepost (woningen en een restaurant), het oude deel van de voormalige sociale dienst en het oude politiebureau op de hoek Grote Berg (woningen, flexibele kantoorstudio’s en kleinschalige winkel- en buurtfuncties). Ook de brandweerkazerne die buiten het plan valt, blijft staan. Op het binnenterrein en aan de Deken van Somerenstraat komen twee nieuwe woongebouwen waar ook plaats is voor winkeltjes, horecazaakjes en flexwerkplekken.
Deelauto’s

Onder de grond moeten in totaal 169 parkeerplaatsen komen, gebaseerd op het aantal woningen en andere gebruikers. Op dat aantal zijn 75 plaatsen in mindering gebracht vanwege dubbelgebruik, bijvoorbeeld voor de dag en nacht, en het stallen van vijf deelauto’s in de parkeerkelder.

De openbare parkeerplaats die verdwijnt hoeft niet gecompenseerd te worden, omdat er volgens de gemeente voldoende parkeerplekken beschikbaar zijn op loopafstand. Ook heeft het plan geen grote impact op het verkeer in de buurt, staat in het bestemmingsplan te lezen, omdat de Deken van Somerenstraat straks alleen nog is bedoeld voor verkeer dat in de parkeergarage moet zijn. Doorgaand verkeer naar de Grote Berg wordt onmogelijk. Alles bij elkaar is de impact op de verkeersafwikkeling dan ook minimaal, schrijft de gemeente in het bestemmingsplan.

Directeur Jan Heesakkers van de naastgelegen Montessori-basisschool Trinoom was lid van de regiegroep. Hij toont zich zeer tevreden met het plan.
Ouders

Maar zorgen zijn er wel over de gevolgen voor onder meer de schoolkinderen en hun ouders. Dat is nog onderwerp van gesprek met de gemeente. ,,Onze ouders zijn altijd welkom in de klas, dat is onderdeel van het onderwijs. Maar dan moeten ze wel ergens terechtkunnen als de parkeerplaats verdwijnt. Nu denken we aan het Frederik van Eedenplein en parkeerplaats De Rungraaf. En verder praten we nog over de drukte op de onveilige Edenstraat. Nee, er is nog genoeg te bespreken”, aldus Heesakkers.

Bericht uit het Eindhovens Dagblad van 14 december 2019