Franse namen voor nieuwbouwplan Nieuw Bergen in Eindhoven

Indigo, Violet, Bleu, Orange, Jaune, Rouge en Vert, die Franse kleuren zijn de namen van de zeven gebouwen in het plan Nieuw Bergen aan de Deken Van Somerenstraat in Eindhoven. Gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed denkt in het eerste kwartaal van 2021 te kunnen starten met de verkoop van ongeveer 70 koopwoningen in het project.

Een belegger voor de vrijesectorwoningen en een corporatie die de sociale huurwoningen gaat afnemen zijn nog niet gecontracteerd. Daarover lopen nog de gesprekken, zegt Joep van Eijkeren van SDK Vastgoed. De gebiedsontwikkelaar is nu bezig met het definitieve ontwerp met architectenbureau MVRDV uit Rotterdam (van onder anderen Winy Maas). Ook is de vernieuwde projectsite nieuwbergen.com online gegaan.

In juli 2017 won SDK Vastgoed/MVRDV de tender van de gemeente Eindhoven om het plan te ontwikkelen. Het maken van dit plan, met onder meer veel aandacht voor de buurt, kostte veel tijd, aldus Van Eijkeren. De gemeenteraad heeft inmiddels het bestemmingsplan vastgesteld, aan een bouwvergunning wordt gewerkt. Als dat goed gaat, verwacht SDK Vastgoed eind 2021 te kunnen beginnen met de bouw die dan eind 2024 klaar moet zijn.

Het plan behelst onder meer een nieuwe woontoren Indigo aan de Edenstraat en nieuwbouw en verbouwing van de oude gebouwen aan de Deken van Somerenstraat en de Grote Berg. In totaal is er plaats voor 220 woningen en vijf commerciële ruimtes. ,,Bijzonder is de inclusiviteit, van sociale huur, vrijesectorhuur tot koopappartementen en enkele exclusieve penthouses met een dakterras”, aldus Van Eijkeren.

Opvallend zijn de schuine daken onder een hoek van 45 graden, op het noorden met groen, op het zuiden met zonnepanelen. In totaal is er plaats in plan Nieuw Bergen voor 3200 vierkante meter nieuw groen naar een plan van landschapsarchitect MTD, aldus Van Eijkeren. De schuine daken zorgen ook voor meer licht, zowel in de woningen als tussen de zeven gebouwen. ,,Dat licht is de rode draad in het project. Als licht breekt op een prisma krijg je zeven basiskleuren. Die kleuren – in het Frans voor de allure – geven de gebouwen hun naam.”

Artikel uit het ED van 16 mei 2020