Bouw woontorens bij Eindhovens kerkhof stap dichterbij, bezwaar tegen ‘tribune’ met uitzicht op rouwenden afgewezen

De bouw van 238 woningen in plan Nieuw Bergen in het centrum van Eindhoven is door afwijzing van verschillende bezwaren een stap dichterbij. Onder andere de bezwaren van de eigenaar en beheerder van het Catharinakerkhof vanwege zorgen over de privacy en rust op de monumentale begraafplaats, zijn van tafel geveegd.

Volgens het plan van projectontwikkelaar SDK Vastgoed komen twee hoge woontorens (50 en 70 meter hoog) pal tegen de muur van het kerkhof. Dat werd op het Stadhuis over het hoofd gezien maar ook de stichting Sint Catharinakerkhof (beheerder) en de parochie Sint Joris (eigenaar) werden pas wakker geschud nadat het bestemmingsplan was veranderd.

Ze zeggen dat pas daarna duidelijk is geworden dat de balkons van de woontoren uitkijken op het kerkhof. Volgens de stichting ontstaat een tribune waar bewoners neerkijken op rouwende bezoekers van een begrafenis of nabestaanden die bij het graf van hun geliefden willen mijmeren. 

Privacy niet aangetast

Met bezwaar tegen de bouwvergunning hoopten de beheerder en eigenaar van de begraafplaats de bouw van de woontorens alsnog te verhinderen. Maar volgens de bezwarencommissie van de gemeente passen beide woontorens evenals vier van de vijf overige gebouwen binnen het bestemmingsplan. De kleine overschrijding van de maximale bouwhoogte van een gebouw dat verder van het kerkhof komt tast de privacy van niet aan, aldus de commissie. Ook wordt de monumentale waarde van de begraafplaats er niet onaanvaardbaar door aangetast.

Zorgen over de grote monumentale bomen op de begraafplaats die gesnoeid of gekapt moeten worden zijn volgens de commissie onterecht. In de bouwvergunning is vastgelegd dat de bomen onbeschadigd behouden moeten blijven.

Bestuurslid Nico van Dongen van de parochie Sint Joris laat in een reactie weten dat er nog een gesprek komt met de projectontwikkelaar. Hij hoopt dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden. Een rechtszaak hoort ook nog tot de opties, aldus de parochie. SDK Vastgoed hoopt dat de bouwvergunning snel definitief is zodat de bouw en verkoop van de appartementen kunnen beginnen.

Artikel uit het Eindhovens Dagblad van 18-11-2021