Bouw Nieuw Bergen kan van start

Deal met bezwaarmakers over parkeerplaatsen

De bouw van de 237 woningen in complex Nieuw Bergen in Eindhoven kan in januari beginnen. Vijf mensen hebben hun bezwaren ingetrokken.

“De Raad van State is momenteel overvraagd. Procedures duren anderhalf jaar. Dan was dit project ook dood geweest”, zegt directeur Ferdinand Gremmen van ontwikkelaar SDK Vastgoed. “En dus hebben we het pragmatisch aangepakt en een oplossing geboden. Wij huren tijdelijk parkeerplaatsen voor hen”, aldus Gremmen.

De vijf hebben daarop hun bezwaren ingetrokken, bevestigt hun woordvoerder Mark Verhoeven, een van de omwonenden van het plan aan de Deken Van Somerenstraat, naast de brandweergarage.

“Maar dit gaat wel nog een staartje krijgen”, aldus Verhoeven. “We willen nog met de gemeente in gesprek gaan, want er zijn nog steeds te weinig parkeerplaatsen voor ons en voor onze bezoekers. De gemeente moet zich houden aan de belofte: de buurt zou geen parkeeroverlast hebben van Nieuw Bergen. Zonder die belofte hadden we al bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan.”

De vijf hebben overigens eerdere procedures tegen de bouwvergunning verloren bij de bezwarencommissie van de gemeente en bij de rechter. Die oordeelden dat 169 parkeerplaatsen voldoende zijn.

Verder kan dit project volgens Gremmen alleen maar gebouwd worden omdat SDK Vastgoed én aannemer Stam + De Koning Bouw allebei onderdeel zijn van het grote bouwbedrijf VolkerWessels. ,,Anders was Nieuw Bergen niet haalbaar geweest door de hoge bouwkosten, stijgende rente en onzekere economie”, aldus de directeur.

Ook is slechts 80 procent van de 117 koopappartementen verkocht. ,,Maar in deze tijd een heel nette uitkomst”, zegt Gremmen. Dat is inclusief de overeenkomst met corporatie Trudo voor de 54 sociale huurappartementen en DW Property (ook een VolkerWessels-dochter) voor de middeldure en vrijesectorhuur.

“Vooraf wilden we pas gaan bouwen als 85 procent verkocht was”, zegt Gremmen. “Maar SDK wil zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in een stad waar we sinds jaar en dag actief zijn. Ook omdat we erop vertrouwen dat de overige twintig procent nog verkocht wordt. Daarom is het legitiem en verantwoord om in januari te gaan bouwen.”

De tegenvallende verkoop wordt volgens Gremmen niet veroorzaakt door de hoge prijzen van de appartementen van rond de 6000 euro per vierkante meter. “Je kunt niet alles aan de huidige onzekere markt relateren. Dan zouden we helemaal niet moeten gaan bouwen.”

De bouw kan nu in januari beginnen. De totale bouw gaat drie jaar duren.

Artikel uit het Eindhovensdagblad van 24-11-2022