Bezwaren tegen bouw woontorens Nieuw Bergen in Eindhoven; omwonenden vrezen parkeerchaos en willen ook straks auto kwijt kunnen

EINDHOVEN – De vergunning voor de bouw van 242 woningen in het plan Nieuw Bergen is toch nog niet helemaal rond. Buurtbewoners hebben nog een procedure lopen bij de rechter tegen het plan; zij vrezen ernstige parkeerproblemen rond de wooncomplexen.

“Er zijn straks echt te weinig parkeerplaatsen voor ons vergunninghouders; we zijn het kind van de rekening voor alle bezoekers aan de binnenstad of de Kleine Berg die hier hun auto parkeren. ‘s Avonds moeten we daarom altijd rondjes rijden om de auto kwijt te kunnen. Nu al. En het worden er alleen maar minder”, zegt Mark Verhoeven, bewoner van de Don Boscostraat.

In Nieuw Bergen is plaats voor een kleine en een grote woontoren op het parkeerterrein aan de Deken Van Somerenstraat/Don Boscostraat. Daardoor verdwijnen veel parkeerplaatsen. Verder worden onder meer het oude politiebureau en de oude sociale dienst verbouwd tot woningen. In totaal komen er zeven woongebouwen met 242 van de meest uiteenlopende woningen, van dure koop tot sociale huur. Onder het plan ligt een parkeergarage met 169 plaatsen.

Verhoeven vertegenwoordigt de 48 houders van parkeervergunningen. De berekeningen die de gemeente maakt met het aantal parkeerplaatsen dat straks nodig is, kloppen niet volgens hem. Zo gelooft hij niet dat komst van deelauto’s voor de nieuwe bewoners tot veel minder parkeerplaatsen kan leiden. Een deelauto betekent volgens de gemeentelijke normen zes parkeerplaatsen minder. “Uit landelijk onderzoek blijkt dat dat gewoon niet werkt bij appartementen in andere steden. Dat is nergens aangetoond. Toch houdt de gemeente Eindhoven daar aan vast.”

“De enige oplossing is om de parkeerplekken alleen voor vergunninghouders beschikbaar te stellen, maar de gemeente wil daar niet over praten. Ook een hoger tarief en langer betaald parkeren is tot nu toe onbespreekbaar. En dat terwijl wij onze bezwaren tegen het bestemmingsplan ingetrokken hebben omdat wethouder Yasin Torunoglu beloofde dat er een oplossing zou komen voor de vergunningparkeerders. Maar tot nog toe wil de gemeente daar niet over praten. Daarom hebben we bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning.”

Volgens Verhoeven is het probleem nu al dat er een lager tarief geldt voor langparkeerders. Die betalen nu 3,50 euro terwijl dat elders 9 euro is. “Als je dan gaat eten op de Kleine Berg, kun je daar je auto de hele avond voor kwijt. Dat tarief moet omhoog en langer gelden. Maar dé oplossing zou zijn om de binnenstadbezoekers helemaal te weren. Door hier alleen vergunninghouders te laten parkeren.”

Eerder werd bekend dat bezwaren van de stichting die het Catharinakerkhof beheert, zijn opgelost. De organisatie heeft dan ook geen procedure meer aangespannen. Ontwikkelaar SDK Vastgoed heeft beloofd om te gaan werken met folie tegen de glazen balkons en extra beplanting om families van overleden voldoende privacy te gunnen. De 111 koopwoningen zijn in principe allemaal onder optie verkocht.