Skyline Eindhoven gebaat bij nieuwe staken

Drie woontorens geven de skyline van Eindhoven al tien jaar kleur. Maar hoe lang blijft het record van de Admirant, 105 meter, nog staan?

Anton Noë (60) en zijn vrouw wonen sinds 2006 op de 24ste verdieping van De Admirant in het centrum van Eindhoven.

Hoogste toren
De Admirant is niet te missen. Het 31 verdiepingen tellende gebouw is met zijn 105 meter de hoogste toren van Eindhoven. Op de 24ste verdieping woont Anton Noë met zijn vrouw en hun poes Katien. Het appartement staat vol met een indrukwekkende verzameling souvenirs van de reizen van het koppel, maar het uitzicht is wat de aandacht trekt. Katien maakt het zich gemakkelijk op haar kussen voor de grote ramen die een panoramisch beeld van Eindhoven geven.

“Het is een prettig uitzicht”, geeft Anton Noë toe. “Met helder weer kun je Breda, Tilburg en Den Bosch zien liggen.” De geboren en getogen Eindhovenaar kocht in 2006 zijn appartement maar woont er eigenlijk pas vijf jaar. “We reizen erg veel en hebben een boerderij in Frankrijk.”

Serieuze skyline
Natuurlijk, de Regent stond er al wat jaren maar tien jaar geleden kreeg Eindhoven pas een serieuze skyline. In één jaar tijd werden de Vestedatoren, de Admirant en Porthos opgeleverd. En net in het jaar dat we het tweede lustrum ‘vieren’ is er weer een toren bijgekomen: The Student Hotel staat nu nadrukkelijk in het hoogstedelijke beeld. En daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Plannen waarin torens een grote rol (kunnen) spelen zijn in de maak voor het Stationsplein, de oude Van der Meulen Ansems-garage aan de Vestdijk, het Victoriakwartier (Vonderweg-Mathildelaan) en de Deken Van Somerenstraat. Of die het record van 105 meter van de Admirant gaan breken, is de vraag.

Volgens architect Kees Christiaanse, onder meer adviseur van de gemeente Eindhoven, wordt er nadrukkelijk gekeken of een hogere toren wel past in het ‘landschap van staken’ dat Eindhoven is. “Een toren van 150 meter in het stationsgebied? Dat vonden we niet zo’n goed idee”, zei hij op een discussieavond van het Architectuurcentrum.

Voor de bouwhausse in 2006 moest Eindhoven het qua hoogbouw vooral hebben van de kerken in de stad. De Sint-Joriskerk in Stratum was sinds 1911 met bijna 91 meter het hoogste gebouw van Eindhoven. Het duurde tot 1999 voordat de Regent aan de Willemstraat zich met 96 meter tot hoogste gebouw van Eindhoven kroonde. Hoewel het inmiddels door twee torens voorbijgestreefd is, telt de Regent nog steeds als enige woontoren 34 verdiepingen.

Dit artikel is overgenomen uit het ED van 8 december 2016 http://www.ed.nl/nieuws/skyline-eindhoven-gebaat-bij-nieuwe-staken-video-s~a2e415e4/