Nieuwe skyline van Eindhoven: hoogbouw-explosie in aantocht

De rust op het bouwfront in de bouwvak is de stilte voor de storm. Nu is er nog maar één woontoren echt in aanbouw in Eindhoven, Onyx aan de Mathildelaan. Het is een voorbode van wat komen gaat in de stad.

Voor de vakantie heeft aannemer Stam+De Koning de bouwkraan laten verhogen, van 70 naar zo’n 100 meter. Dat is nodig omdat het gebouw moet groeien naar ruim 80 meter.
Na de vakantie start het werk aan diverse grote appartementencomplexen. Bestaande torens als de Regent, de Admirant en de Vestedatoren krijgen snel gezelschap. Jetzt geht’s los!!

Hier onder een overzicht van de meest concrete plannen voor hoogbouw in Eindhoven.

1. Haasje Over

75 meter hoog, over Area51 op Strijp-S; 188 appartementen sociale huur; corporatie Sint-Trudo; architect VMX; bijzonderheid: deels over de skatehal heen waardoor die behouden kan blijven. Start bouw na de zomer.

2. Trudo Toren

70 meter aan Ketelhuisplein; 135 appartementen sociale huur; Sint Trudo; architect: Stefano Boeri; bijzonderheid: 135 bomen, 1500 heesters en 4500 vaste planten in bakken aan de gevel; start bouw in de herfst.

3. S1 en S2


65 meter, aan het spoor bij de Philitelaan op Strijp-S; 300 vrije sector huurappartementen; Spoorzone BV/SDK Vastgoed; architect Diederendirrix voor S1 en KENK voor S2; Start bouw na de sanering, na de zomer.

4. Frits/S-West

65 meter, naast NatLab en SintLucas, 87 koopappartementen, later ook nog 146 huur en/of koop; MRP Development; architect Jeroen Schipper; bijzonderheid: particuliere koopwoningen op Strijp-S. Start verkoop 6 september.

5. Toren N(ico)

110 meter aan de Beukenlaan op Strijp-S; ruim 300 woningen; Spoorzone BV; architect: nu nog onbekend; bijzonderheid: na publicatie eerste ontwerp kwam er storm van kritiek; plan staat momenteel in ijskast.

6. Eurobuilding

90 meter naast het Philips Stadion, aan de PSV-laan; nog onbekend welk soort appartementen; Eurobuilding Eindhoven BV/Interesting Vastgoed BV; bijzonderheid: ernaast, op de parkeergarage van Hartje Eindhoven worden ook nog drie lagere bouwblokken gebouwd door Stadionkwartier BV.

7. Onyx

84 meter in de oksel van Philips Ligthing aan de Mathildelaan; 134 huurappartementen; Foolen & Reijs Vastgoed; Diederendirrix Architecten; bijzonderheden: al over de helft in hoogte, dicht bij bestaande bouw.

8. Victoriatoren

72 meter in het Emmasingelkwadrant, achter het TAC-gebouw aan de Vonderweg; opdrachtgever Foolen & Reijs Vastgoed; Diederendirrix Architecten; nog in planfase; in gebied komen wellicht meer woontoren(tje)s.

9. District E

158, 109 en 76 meter op Stationsplein; 400 tot 500 appartementen, ook sociale huur; opdrachtgever: Amvest; architect: Powerhouse Company/ZUS; bijzonderheid: vooral ook plint met diverse functies; plan in de maak.

10. Lichthoven

60 meter naast Student Hotel aan Stationsplein; kantoren voor één nog onbekende partij, maar op het terrein erachter ook woningen; AM RED en andere partij, de gemeente heeft daarover gesprekken; architect onbekend.

11. De Bakermat

53 meter aan rotonde Boschdijk/Marconilaan; 230 woningen; SDK Vastgoed; architect Van Aken en ontwerper Maarten Baas; bijzonderheid: gekozen in prijsvraag voor twee teams, met inspraak publiek. In de maak.

12. De Bunker

100 meter aan de Kennedylaan; 83 koopwoningen- en 127 studentenstudio’s; Being Development/RED Company; Powerhouse Company; bij studentencentrum De Bunker van de TU/e; dat kan door de bouw van de woningen blijven staan.

13. Nieuw Bergen

62 meter aan Edenstraat/Deken Van Somerenstraat; 242 woningen waarvan 56 sociale huur; SDK Vastgoed; architect MVRDV; groene daken zorgen voor energie, verkoeling en groen; ontwerp en bestemmingsplan in de maak.

14. TD-gebouw

50 meter aan Frederik van Eedenplein; 157 duurdere huurappartementen; Foolen & Reijs Vastgoed; Diederendirrix; transformatie van voormalige Technische Dienst van de gemeente tot woningen; in januari moeten huurders erin kunnen.

15. Citywall

Onbekende hoogte op hoek Wal-Stationsplein-Begijnenhof; ook woningaantallen en architect nog niet duidelijk; GEVA Vastgoed; ontwikkelaar heeft gebouwen overgenomen van gemeente en particulier om ze om te bouwen tot woningen.

16. De Nieuwe Eindhoven

70 meter op hoek Vestdijk/Raiffeisenstraat; 35 koopappartementen; Rehoma; Diederendirrix en Scherp Ontwerp; bijzonderheden: plan, toren op palen zodat een pleintje ontstaat waardoor ook omliggende gebouwen zichtbaar blijven.

17. Havenhoofd Eindhovensch Kanaal

70 meter tussen het NRE-kantoorgebouw (gemeente) en Picuskadel.; veel meer is er niet bekend; gemeente heeft gesprekken gevoerd met projectontwikkelaar die onbekend wil blijven. Ook voor op de kop van het kanaal zou interesse zijn.

18. Meerzicht

70 meter, aan het water bij het centrum Meerrijk van Meerhoven; 88 koopappartementen; opdrachtgevers MRP Development en Ten Brinke Cohof; diverse architecten; bouwwerkzaamheden al gestart.

Daarnaast zijn er nog allerlei minder concrete plannen. Bijvoorbeeld op op Strijp-S moeten op de hoek Philitelaan-Glaslaan-Kastanjelaan nog ooit twee iconische torens, als entree van Strijp-S, verrijzen. Meer is hier nog niet over bekend. Op de Driehoek Torenallee-Philitelaan-Beukenlaan zijn nog enkele woongebouwen gepland, maar daar geldt hetzelfde voor.

De noordkant van het station is ook een plek waar de komende jaren plannen gemaakt worden voor waarschijnlijk hoogbouw, wellicht ook met woningen erin. Onder meer de locatie van het Beursgebouw en de noordkant van het station krijgen nieuwbouw. Plannen kunnen het hele gebied tot en met het Stroomhuisje aan de Fellenoord betreffen. Ook de eigenaren van het World Trade Center aan de Bogert, BurgtBouw uit Deurne en Next Development uit Eersel, smeden met Interesting Vastgoed plannen voor onder meer een woontoren, liefst van grote hoogte.

Na de zomer wordt ook bekend welke projectontwikkelaar aan de gang mag op het voormalige Van der Meulen Ansems-terrein (VDMA) aan de Vestdijk. Het ziet er naar uit dat ook hier hoogbouw zal verrijzen. Al was het alleen maar om de redding van de voormalige luciferfabriek en mogelijk ook de verpleegstersflat te bekostigen.

Verder zijn er natuurlijk diverse grote en minder grote bouwplannen in uitvoering of in aantocht. Die reiken echter niet zo hoog, dus worden hier niet meegenomen.

Toch een (mogelijk niet compleet) overzichtje: Dok40 aan de Kanaaldijk-Zuid (voormalig Tapijtcentrum), Picuskade met uitbreiding DAF Museum aan de Tongelresestraat, Campinaterrein aan de Kanaaldijk-Zuid/Dirk Boutslaan, Bilderdijklaan tegen Van Abbemuseum aan, voormalig sportfondsenbad/CKE aan Stratumsedijk, plan Augustus op locatie oude Augustinianum, Parc Fontaine achter het Parktheater, volgende fase Kruidenbuurt, plan Van der Meeren aan de Boutenslaan, voormalige Eindhoven Druk aan de Cederlaan, transformatie van de voormalige Philips Bedrijfsschool/Summa College hoek Frederiklaan-Kastanjelaan, transformatie Vredeoord 105 tot woningen, woonwijk Vredeoord, volgende fase Celsiusplein, plan Vijf van Vorst aan de Van Vorstlaan, Strijp-R wordt afgebouwd, voormalig Van de Venterrein/Vogelzangterrein Willemstraat, voormalig asielzoekerscentrum Castiliëlaan, en natuurlijk de woonwijken Meerhoven (Waterrijk/Bosrijk), Blixembosch en Berckelbosch.

Artikel uit het Eindhovens Dagblad