Niet iedereen in Eindhoven juicht voor meer hoogbouw

Eindhoven wil een indrukwekkende skyline van woontorens in de binnenstad. Er klinken ook andere geluiden.

Nieuwe woontorens achter de V&D, bij de Hema rondom het Stadhuisplein en bij winkelcentrum Heuvel. Torens tot wel 160 meter hoog die duizenden nieuwe inwoners in het centrum moeten gaan huisvesten. De ambities van de gemeente Eindhoven liegen er niet om. Ambities die bovendien de komende jaren al gestalte moeten krijgen om de levendigheid in de binnenstad te verbeteren.

Maar denkt de gemeente wel goed na over de gevolgen van al die hoogbouw? Daar is niet iedereen van overtuigd. Bewoners die nu al in de binnenstad wonen bijvoorbeeld. Ze wijzen op de Admirant. Sinds die woontoren er staat kampt de Nieuwe Emmasingel met een gigantisch windprobleem. ,,Ik krijg straks een toren van 160 meter op twintig meter van mijn appartement. Dan wil ik wel zeker weten dat wij dat probleem niet ook krijgen”, vertelt Peer Notermans, bewoner van Groot Paradijs dat grenst aan het Stadskantoor. ,,Ik krijg bij de plannen het gevoel dat alles al besloten is en dat er vooral haast is. De vraag is niet óf we het gaan doen maar hoe we het gaan doen. Waar blijft de serieuze inspraak van omwonenden?”

Notermans is niet de enige bewoner die zich onvoldoende gehoord voelt. Tamira Tummers, bewoner van de Ventoseflat aan de Mathildelaan voelde zich ook overvallen toen de plannen voor woontorens rondom het voormalige Philips Lighting gepresenteerd werden. ,,Mijn woning staat straks grote delen van de dag in de schaduw van de Victoriatoren. Het valt mij bovendien op dat we wat betreft informatie vooral afhankelijk zijn van de projectontwikkelaars. Je zou verwachten dat de gemeente hierin het voortouw neemt.”

Of meer inwoners per definitie voor een levendige binnenstad zorgen, gelooft Tummers ook niet. ,,Helemaal niet in de huidige plannen want de appartementen in die torens zijn vooral betaalbaar voor bijvoorbeeld expats. Mensen die hier een jaar of wat wonen en werken. Het is maar de vraag hoe betrokken die bij hun omgeving zijn. Dan roepen ze wel dat er ook sociale huurwoningen komen maar dat zijn kleine studio’s voor 600 euro. Daar gaat echt geen gezin in wonen.”

Ook de Henri van Abbe Stichting stuurde al een brief aan de gemeenteraad van Eindhoven. Een brief waarin ze oproepen om vooral niet alleen in hoogte te denken. De stichting ziet liever dat de huidige grens van 105 meter gehandhaafd blijft en dat woontorens aan de randen van de binnenstad komen.

Bij de ondernemers en horeca in de binnenstad is er overigens vooral optimisme over de plannen. ,,Meer levendigheid is natuurlijk goed voor onze omzet”, aldus Perry Kusters van de horecavereniging op de Markt. Of nieuwe torens straks een schaduw werpen over een deel van de binnenstad weet hij nog niet. ,,Bij de bouw van de Regent was dat destijds wel een zorg maar uiteindelijk viel het reuze mee.”

Woensdag organiseert de gemeente een tweede stadsgesprek over de plannen voor meer hoogbouw in de binnenstad. Ook diverse omwonenden zijn daarvoor uitgenodigd.

Artikel uit het Eindhovens Dagblad