Drie kanshebbers voor bouw aan Deken Van Somerenstraat in Eindhoven donderdag bekend

En wederom gaat men volledig voorbij aan de burgerparticipatie!

De 3 projectontwikkelaars die door mogen naar de volgende ronde voor de bouw aan de Deken Van Somerenstraat in Eindhoven worden donderdag bekendgemaakt. De gemeente gaat de namen en summiere samenvattingen van hun plannen publiceren.

Dat heeft een woordvoerder van het college van B en W woensdag bekendgemaakt. Dinsdagavond werd de gemeenteraad geïnformeerd over de keuze van 3 kanshebbers uit de in totaal 17 ingediende projecten. Zij willen allen graag de opdracht om de gemeentelijke eigendommen aan de Deken Van Somerenstraat (deels) te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Een van de opdrachten is om er een percentage aan sociale woningbouw neer te zetten. Ook het parkeerterrein op de hoek Edenstraat/Deken Van Somerenstraat is in het project betrokken.

Bijgepraat
Het verzoek van de Henri van Abbestichting en de stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven om inzicht te krijgen in alle plannen – of die zelfs openbaar te maken – is afgewezen. Wel worden ze donderdag bijgepraat. Volgens het college spelen de stichtingen een belangrijke rol als het gaat om gemeentelijke (bestemmings)plannen, maar gaat het hier om privaatrechtelijke procedures tussen de gemeente als eigenaar en projectontwikkelaars. In zo’n procedure verschaffen de indieners van plannen ook vertrouwelijke (bedrijfs)informatie.

Daarbij is de indieners geheimhouding beloofd; de regels veranderen tijdens het spel, is niet netjes. B en W willen en kunnen daar ook niet van afwijken, zo schrijven ze aan de gemeenteraad. Ook omdat de procedure verstoord kan worden als informatie over plannen ongewenst openbaar wordt gemaakt. Wel wil het college ze per volgende geval bekijken of de procedure transparanter gemaakt kan worden.

Woensdag worden de ‘winnaars’ en de afvallers op de hoogte gebracht. Donderdag maakt de gemeente de 3 kanshebbers bekend. Die gaan vervolgens aan de slag om hun plannen uit te werken. In mei worden die dan gepubliceerd, als een comité van buurtbewoners er zich over buigt. Hun advies neemt het college mee bij de definitieve beoordeling.

Dit artikel is overgenomen uit het ED van 15 maart 2017 http://www.ed.nl/eindhoven/drie-kanshebbers-voor-bouw-aan-deken-van-somerenstraat-in-eindhoven-donderdag-bekend~acb93f40/