‘College Eindhoven moet transparant zijn over plannen Deken Van Somerenstraat’

De 17 plannen voor woningbouw aan de Deken Van Somerenstraat zouden allemaal openbaar gemaakt moeten worden, zodat inwoners van Eindhoven ook hun mening kunnen geven.

In ieder geval zouden de Henri van Abbestichting en de Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven inzage in de plannen moeten krijgen. Zodat zij hun zegje kunnen doen voordat een keuze gemaakt wordt.

Dat schrijven de twee erfgoedwaakhonden aan de Eindhovense gemeenteraad. Aanleiding is het artikel in het ED waarin bekend werd gemaakt dat 17 partijen plannen hebben ingediend. Een selectiecommissie kiest daaruit 3 voorstellen die verder uitgewerkt moeten worden. Het college meldde desgevraagd dat waarschijnlijk de 3 kandidaten openbaar gemaakt worden, maar dan wel zonder de financiële onderdelen. Die worden gezien als geheime bedrijfsgegevens, voor de partijen én voor de gemeente.

Beloftes
De twee stichtingen schermen echter met beloftes die gedaan zijn na de discussie bij de keuze voor de ontwikkelaars van het TD-gebouw. Ook daar bleef lang geheim welke plannen er lagen. Uiteindelijk presenteerden de twee laatst overgebleven kanshebbers – Piet Hein Eek/Amvest en Foolen en Reijs/Diederendirrix – hun plannen in het openbaar. Daarna maakte het college van B en W een keuze.

“Toen is vastgesteld dat het zo niet meer moet. De toezegging is gedaan dat partijen als de Van Abbestichting betrokken worden bij de keuze”, zegt voorzitter Peter van den Baar van de Van Abbestichting. “Maar bij het eerste het beste project blijkt dat we toch pas weer gehoord worden als de koek gebakken is.” Hij zou er de voorkeur aan geven vooraf in te kunnen spreken, zoals bij het Marconiplein en Emmasingelkwadrant. Dus stellen de twee stichtingen voor de plannen een week ter inzage te leggen voor de organisaties. Zodat ze daarna hun argumenten voor een keuze aan het college kunnen meedelen.

Alles openbaar
‘Nog beter en alleszins redelijk’ in het kader van de transparantie zou het volgens de stichtingen zijn om alle 17 plannen openbaar te maken. Zodat alle burgers van Eindhoven kunnen reageren.

Het college van B en W reageert binnenkort op de brief, maar dan in een antwoord aan de gemeenteraad. Die bespreekt de kwestie in beslotenheid op 14 maart. Bij de uiteindelijke keuze uit 3 kandidaten krijgt een bewonersgroep ook een rol.

Dit artikel is overgenomen uit het ED van 3 maart 2017 http://www.ed.nl/eindhoven/college-eindhoven-moet-transparant-zijn-over-plannen-deken-van-somerenstraat~a9641f32/