Wonen in drie gebouwen Deken van Somerenstraat Eindhoven AD

Drie gemeentelijke panden aan de Deken van Somerenstraat in Eindhoven gaan in de verkoop.Projectontwikkelaars kunnen inschrijven op het woningbouwproject. Ze moeten minstens 15 procent sociale woningbouw opnemen in hun plan.

Dat heeft wethouder Yasin Torunoglu vrijdag bekendgemaakt. Hij vindt het percentage van 15 procent ‘niet karig’. “We willen dat het in balans is, dat iedereen er kan wonen. En in de buurt liggen ook al sociale huurwoningen, net als in Strijp-S. En bij het Stationsplein geldt dezelfde eis..”

Het gaat om het voormalige politiebureau op de hoek met de Grote Berg, de oude sociale dienst op nummer 4 en het kantoorpand waar nu nog de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant ruimte huurt. Die moet, net als de anti-kraakbewoners, vrijwilligerssteunpunt Supportpunt en het depot van de archeologische dienst, op termijn weg.

Parkeerterrein
Ook het parkeerterrein aan de overkant van de Deken van Somerenstraat wordt meeverkocht. Torunoglu houdt alle opties open, maar het ligt voor de hand dat dat ook bebouwd gaat worden. Dan moet er wel een andere oplossing voor het parkeren gezocht worden.

De verwachting is dat het ‘cultuurhistorisch belangrijke’ hoekpand blijft staan, maar de andere gebouwen gesloopt worden. Dat is uiteindelijk echter aan de ontwikkelaars.

Behalve de eis van de sociale woningbouw, worden de plannen ook getoetst op het financiële bod (40 procent van beoordeling), hun duurzame karakter, het ontwerp en de manier waarop de buurt betrokken wordt. Dat gebeurt in een later stadium. Eerst kunnen bedrijven inschrijven. Een commissie van deskundigen kiest vervolgens 3 plannen. Een ‘soort buurtcomité’ kan daarover het college adviseren.

Dit artikel is overgenomen uit het AD van 11 november 2016 http://www.ad.nl/eindhoven/wonen-in-drie-gebouwen-deken-van-somerenstraat-eindhoven~a4c9ce0b/