De voormalige Sociale Dienst in Eindhoven moet uitgroeien tot nieuwe culturele hotspot

Klaarblijkelijk gaat de gemeente Eindhoven er al van uit dat er voor de zomer 2019 niets met de panden gaat gebeuren, gezien dit artikel in het Eindhovens Dagblad van 20 mei 2017. Ook heel typisch dat er op de bijeenkomst van 15 mei 2017 van het buurtcomité, notabene in hetzelfde gebouw, niets over verteld is. In vorige vergaderingen is het buurtcomité voorgehouden dat in de loop van 2018 begonnen zou worden met de herontwikkeling cq sloop van de panden.

Van plek waar je liever niet gezien werd tot place to be. Met concerten, exposities en minifestivals moet de voormalige Sociale Dienst aan de Deken van Somerenstraat in Eindhoven uitgroeien tot nieuwe culturele hotspot.

Het bier staat koud, verder is er nog veel werk. Toch zwaait klokslag twee uur de deur van de Sociale Dienst voor het eerst open. Op het programma o.a. bandjes in de binnentuin en zaal, techno van Albert van Abbe in de geluidsdichte kelder en friet van Piet. Piet Bergman is een van de drijvende krachten, samen met Erik Slijpen, Joris van Agtmaal, Tom Debets en Sjefke de Kok. Een clubje creatievelingen die elkaar moeten aanvullen en versterken. Bekenden uit het culturele veld en nachtleven, waarin ze allen op eigen wijze actief zijn. Van illegale feestjes van Groener Gras tot Kelderman en van Noort op het NRE-terrein, waar ze elkaar vaak troffen. Iedereen had er een werkplek, tot de herontwikkeling van het terrein aan de Nachtegaallaan, daar een eind aan maakte. “We wilden afsluiten met een groot feest. Dat leidde tot nog eentje, en toen nog een.” En nu duurt dat feest nog zeker twee jaar. Tot de zomer van 2019 huren ze het gebouw in de Bergen in bruikleen via Stichting Ruimte, dat leegstaande panden en atelierruimte verhuurt aan kunstenaars.

Geen techno, wel technologie
Slijpen: “Het wordt een creatieve vrijplaats.” Een laagdrempelige plek waar mensen samenkomen voor de activiteiten en sfeer.” Volgens de mannen ontbreekt zo’n plek. “Het nachtleven mist diversiteit en moet bruisender.” Bergman: “De noodzaak is enorm, de situatie nijpend. De binnenstad staat vol hippe informatiepalen, maar voor cultuur is geen potje.” En het zelf doen, via de DIY-methode die de stad in de jaren ‘90 zo interessant maakte, wordt steeds lastiger. Het probleem in een notendop: Te weinig plek, teveel regels. De Kok: “Vroeger kraakte je een pand en begon.” Nu wacht een waslijst aan regels en vergunningen. “Dat kost zo’n bak geld dat je wel commercieel moet denken”

Hoge gunfactor
Dankzij hun lange adem en Stichting Ruimte, die zijn nek uitstak, zitten ze nu op een plek waar het meer op hun manier kan. Al ontkomen ze niet aan compromissen.Zo stopt het feest morgen om 2.00.” Wat er allemaal precies gaat gebeuren, weten ze zelf nog niet eens. Wat ze wel al weten: Ieder weekend wordt het bal. Muziek, theater, expo. Vaak samen met organisaties die elders geen plek vinden. Want dat maakt de stad, zeggen ze. Van Agtmaal: “Iedereen gunt en helpt elkaar. Die mentaliteit maakt dat we hier niet weg willen.”

Dit artikel is overgenomen uit het ED van 20 mei 2017
http://www.ed.nl/eindhoven/de-voormalige-sociale-dienst-in-eindhoven-moet-uitgroeien-tot-nieuwe-culturele-hotspot~ad308c6c/