Geschiedenis van de Deken van Somerenstraat

Als men zegt dat Eindhoven een eigen “Jordaan” heeft gehad, dan zal slechts de oude generatie zich dat kunnen herinneren.
Er was geen plek waar kinderen beter konden spelen en ravotten. Zij die het nog kunnen navertellen zeggen er een fantastische jeugd te hebben gehad.

Bedoeld wordt hier het kleurrijke volksbuurtje dat aan de huidige Deken van Somerenstraat lag, en wel het Luciferstraatje met enkele zijstraatjes.

Genoemd naar en gebouwd voor de arbeiders van het luciferfabriek van Mennen, Keunen en Vissers, moesten de krotjes worden gesloopt vanwege de komst van het “Don Bosco”-gezellenhuis en het nieuwe Politiebureau.

Foto 1 Omstreeks 1929 ziet u een restant van het Lucifer-Dwarsstraatje, het nieuwe politiebureau en het gezellenhuis.
Hier een veel beter plaatje van Luciferstraat nrs. 71 en 69, met rechts een doorbraak naar de Grote Berg.
Foto 2 Op de hoek bevond zich het buurtkroegje van Janus Driessen en op mooie zomeravonden verzamelde zich de hele buurt om er te luisteren naar de trekharmonica en het gezang van volkse beroemdheden als Piet Blankers, Trien Schol en Koppelmans.

“Met Begijnhof en Kattestraatje (thans Bergstraat) is het Luciferstraatje een halve eeuw het typisch Eindhovens volksbuurtje geweest – de woonstee van de kleine man. Eensgezinder dan de city, maar niet zo welvarend; knusser dan het Villapark, maar niet zo chic; lolliger dan het Elzentpark, maar niet zo weids.
Het bonte leven was er troef, maar armoe was er vaak de joker in het spel…” aldus een onbekend auteur.

Deze informatie is afkomstig van de website: https://yenm.home.xs4all.nl/Toenennu/eindhovencentrum/dekenvansomeren.htm